Retinaleválás

Tünetek:

Kis sötét foltok vagy szaggatott vonalak, amelyek a látóterében lebegnek, fényvillanások az egyik vagy mindkét szemében, "függöny" vagy árnyék a látómező felett.

Diagnosztikai módszer:

Tágított pupilla mellett végzett szemfenékviszgálat, szemvizsgálat

Kezelés:

Műtét

Mi jelent pontosan a retinaleválás?

A retinaleválás olyan szembetegség, amely akkor következik be, amikor a retina szövete elválik az alatta lévő szövetrészektől. Kezdetben szikralátás, majd látótérkiesés jelentkezik, hogyha nem történik gyors műtéti beavatkozás, teljes látásvesztés következhet be.
A retinaleválás nem tartozik a leggyakoribb szembetegségek közé. Főként az idősebbeket érinti, vagy akiknek mínusz 10 dioptriánál is gyengébb a látásuk. A leválás kockázata rövidlátóknál magasabb, mint a távollátók vagy jól látók esetében. Ennek oka, hogy rövidlátóknál még vékonyabb a retinájuk a retina perifériás részén, ahol a szakadás keletkezik.

retinaleválás szem ábra

Milyen tünetei vannak a retinaleválásnak?

A retinaleválás egyik jele, ha villámlásszerű fényvillanásokat lát az egyik vagy mindkét szemében.
Figyelmeztető jel továbbá, ha apró sötét foltok vagy szaggatott vonalak lebegnek a látótérben, vagy sötét árnyék, „függöny” jelenik meg a látótérben.

a retinaleválás tünetei: fényvillanások, árnyék a látótérben, úszó foltok, sötét árnyék, "függöny"

Ha a látóhártya csak egy kis része vált le, kis részen károsodik a látótér is, így előfordulhat, hogy nem veszik észre vagy nem tulajdonítanak neki jelentőséget. A látótérkiesés egyre nagyobb mértékű lesz a retina leválásával. Ha eléri a makulát (éles látás helye), teljesen megszűnik az éles látás, csak fény- és árnyéklátás marad.

A retinaleválás sürgősségi esemény. Ha a retina leválásának tüneteit észleli, fontos, hogy azonnal keresse fel szemorvosát vagy a sürgősségi osztályt.

A tünetek gyakran gyorsan jelentkeznek. Ha a retina leválását nem kezelik azonnal, a retina nagyobb része is leválhat – ami növeli a tartós látásvesztés vagy vakság kockázatát.

Ki veszélyeztetett a retinaleválás szempontjából?

Bárkinél előfordulhat, de magasabb a kockázata, ha:

  • a családban már előfordult a látóideghártya leválása
  • súlyos szemsérülés esetén
  • diabéteszes retinopátia esetén (cukorbetegeknél előforduló állapot, amely a retinában lévő ereket érinti).
  • szélsőséges rövidlátás, különösen a degeneratív rövidlátásnak nevezett súlyos típusa
  • hátsó üvegtest határhártya leválás (amikor a szem közepén lévő gélszerű folyadék, üvegtest eltávolodik a retinától).
  • Bizonyos egyéb szembetegségek, beleértve a retinoszkizist (amikor a retina két rétegre válik szét) vagy a retina perifériás területének degeneratív elváltozásai, elvékonyodása.

A retinaleválás diagnózisa

Ha a retinaleválás figyelmeztető jeleit észleli, szemorvosa tágított pupilla mellett szemvizsgálattal ellenőrizi szemét. A vizsgálat nem jár fájdalommal. Ha a tágított szemvizsgálat után még további információkra van szükség, akkor a szemét ultrahanggal vagy optikai koherencia tomográfiával (OCT) is megvizsgálhatja. Ha bármilyen gyanús jelet vesz észre, gyors beavatkozás szükséges. A látóhártya leválás kórlefolyása rövid, ezért, ha a leválását nem kezelik azonnal, a retina nagyobb része is leválhat – ami növeli a tartós látásvesztés vagy vakság kockázatát.

Hogyan kezelhető a retinaleválás?

A retinaleválást csak műtéti úton lehet orvosolni, aminek két fő típusa is van, a külső bedomborító és az üvegtesti műtétek. Attól függően, hogy retina mekkora része vált le, és milyen típusú retinaleválással küzd, a szemorvos eldönti, hogy melyik típust alkalmazza a retinában lévő szakadások vagy leválás helyreállítására. Előfordul, hogy a két eljárást kombinálni szükséges.

Az üvegtesti műtét (másnéven vitrektómia) manapság az elterjedtebb műtéti módszer. A beavatkozás során eltávolítják az üvegtestet, majd a szem belsejét speciális gázzal vagy szilikonolajjal töltik fel. A gáz felszívódásáig kifeszítik a retinát, és fagyasztással vagy lézeres kezeléssel helyreállítják.

A másik lehetőség a külső bedomborító műtét, amikor az ínhártyát domborítják be egy úgynevezett szilikon alapú szalag felvarrásával, és azzal a szem külső, rostos burkát közelítik a retina felé.

A retinaleválás gyógyulási esélyei

Ha a látóhártya helyreállító műtét még azelőtt megtörténik, hogy a leválás érintette volna az éles látás helyét, százszázalékos gyógyulást is el lehet érni, legfeljebb csekély látótérkiesés marad vissza. Amennyiben már a makula területe levált súlyosabb esetben már csak fényérzékelés és árnyéklátás marad.