Tompalátás

Tünetek:

Gyenge látás egy szemen

Diagnosztikai módszer:

Szemvizsgálat

Kezelés:

Szemcsepp vagy szemtapasz viselése

Mi a tompalátás?

Tompalátásról – amblyopia vagy más néven lusta szem – akkor beszélünk, ha a szemből nem érkezik az agyba megfelelő, éles, kontrasztos kép. Általában csak az egyik szemen, ritkábban mindkét szemen jelentkezik. Idővel az agy egyre inkább a másik, erősebb szemre támaszkodik – miközben a gyengébb szem látása romlik. Az amblyopia gyakori probléma csecsemőknél és kisgyermekeknél. A korai kezelés általában megelőzi a hosszú távú látásproblémákat.

Melyek a tompalátás tünetei?

Az amblyopia tüneteit nehéz lehet észrevenni. Az tompalátó gyerekeknek rossz lehet a mélységérzékelésük – nehezen tudják megmondani, hogy valami milyen közel vagy távol van. A szülők is észrevehetik annak jeleit, hogy a gyermekük nehezen lát tisztán, mint például:

 • hunyorgás
 • a fejük billegése
 • egyik szem becsukása
tompalátás tünete az egyik szem becsukása

Sok esetben a szülők nem is tudják, hogy gyermekük tompalátó, amíg az orvos szemvizsgálat során meg nem állapítja a betegséget. Ezért fontos, hogy 3 és 5 éves kor között minden gyermek legalább egyszer részt vegyen szemészeti vizsgálaton.

Mi a lusta szem oka?

Normális esetben az agy mindkét szem idegjeleit használja a látáshoz. Ha azonban egy szembetegség miatt az egyik szem látása romlik, az agy megpróbálhatja megkerülni azt. Elkezdi „kikapcsolni” a gyengébb szem jeleit, és csak az erősebb szemre támaszkodik.

Íme néhány olyan szemészeti probléma, amely tompalátást okozhat egy gyermeknél:

 • Kancsalság

Kancsalság esetén a két szem működésének összhangja hiányzik, a szemek két különböző irányba mutatnak. Előfordulhat, hogy az egyik szem egyenesen előre néz, míg a másik szem befelé, kifelé, felfelé vagy lefelé fordul. A kettős látás elkerülése érdekében a gyermek agya figyelmen kívül hagyhatja a nem egyenesen előre fókuszáló szem képét. Ez azonban megakadályozhatja a szem megfelelő fejlődését.

 • Fénytörési (refraktív) hibák

Ezek közé tartoznak az olyan gyakori látásproblémák, mint a rövidlátás (a távolra látás problémája), a távollátás (a közelre látás problémája) és az asztigmatizmus (amely homályos látást okozhat). Ezek a problémák általában könnyen orvosolhatók szemüveggel vagy kontaktlencsével. Ha azonban nem kezelik őket, az agy elkezdhet jobban támaszkodni az erősebben látó szemre.

 • Szürkehályog

A szürkehályog az egyik leggyakoribb időskori szembetegség, de kialakulhat gyerek- vagy fiatalkori szürkehályog is. Előfordul, hogy valamilyen fejlődési rendellenesség miatt az újszülött már szürkehályoggal születik. A szürkehályog megakadályozhatja a látás megfelelő fejlődését az adott szemen.

 • Lógó szemhéj

A ptosis, vagyis a lógó szemhéj akadályozhatja a látást és tompalátáshoz vezethet.

Előfordulhat, hogy gyermeke nem is tudja, hogy az egyik szemére jobban lát, mint a másikra. És Ön sem biztos, hogy észreveszi, hacsak gyermekének nincs kancsalsága vagy más szemproblémája, amit láthat.

A tompalátás diagnózisa

A tompalátás diagnosztizálása során a szemészorvos megvizsgálja, hogy a két szem között van-e különbség a látásban. A kisgyermek látásának ellenőrzéséhez a szemész letakarja a gyermek egyik szemét, és megfigyeli, hogy mennyire jól tud követni egy mozgó tárgyat. Az orvos azt is megfigyelheti, hogyan reagál a gyermek, amikor az egyik szemét letakarja. Ha az egyik szeme amblyopiás, és a másik le van fedve, a gyermek megpróbálhat a tapasz fölé vagy alá nézni, lehúzhatja azt, vagy sírhat.

A szemészorvos teljeskörű szemvizsgálatot végez, keresve más, a látást befolyásoló szemproblémákat.

A rossz látás az egyik szemen nem mindig jelenti azt, hogy a gyermek tompalátó. Bizonyos esetekben az egyik szem fénytörési hibáját korrigáló szemüveg viselése javíthatja a látást.

Mikor kell megvizsgálni a gyermek látását?

Ha a családban előfordult már korábban is szemészeti probléma, gyermekkori szürkehályog vagy súlyos szembetegség, akkor már csecsemőkorban szemésznek kell megvizsgálnia a gyermek szemét.

Javasolt időpontok a gyermekszemészeti szűrővizsgálatra:

 • 6 hónaposan
 • 1 évesen
 • 3 évesen
 • 5-6 éves kor körül
 • Ezután 2 évente

Hogyan kezelhető a tompalátás?

Ha az amblyopiát látásprobléma okozza, az orvos először azt kezelheti. Az orvosok például szemüveget vagy kontaktlencsét (rövidlátó vagy távollátó gyermekek esetében) vagy műtétet (szürkehályogban szenvedő gyermekek esetében) javasolhatnak.

A következő lépés az agy átképzése, és arra kényszerítése, hogy a gyengébb szemet használja. Minél többet használja az agy, annál erősebb lesz. A kezelések közé tartoznak:

 • Szemtapasz viselése az erősebb szemen. Azáltal, hogy ezt a szemet egy ragtapasszal (a sebtapaszhoz hasonlóan) letakarjuk, az agynak a gyengébb szemet kell használnia a látáshoz. A gyengébb szem látásának megerősödése általában több hetet vagy hónapot vesz igénybe. Eltarthat egy ideig, amíg gyermeke hozzászokik a tapasz viseléséhez.
 • Bizonyos esetekben szemcseppeket lehet használni az erősebb szem látásának elhomályosítására.

Miután gyermeke megkezdi a kezelést, látása néhány héten belül javulni kezdhet. A legjobb eredmények eléréséhez azonban valószínűleg hónapok kellenek. Ezt követően gyermekének időről időre továbbra is szüksége lehet ezekre a kezelésekre, hogy megakadályozza az amblyopia visszatérését.

Fontos, hogy az amblyopiás gyermekek kezelését korán elkezdjük – minél előbb, annál jobb. Azok a gyerekek, akik kezelés nélkül nőnek fel, élethosszig tartó látásproblémákkal küzdhetnek. Az amblyopia kezelése felnőtteknél általában kevésbé hatékony, mint gyermekeknél.