Könnycsatorna elzáródás

Tünetek:

erőteljes könnyezés, váladékozás

Diagnosztikai módszer:

szemvizsgálat

Kezelés:

szemcsepp, masszázs, könnycsatorna átmosás

Mit jelent a könnycsatorna elzáródás?

Ha a könnycsatorna elzáródik, a könny nem tud megfelelően elfolyni, így szeme könnyező, irritált lesz. Az állapotot a könnyelvezető rendszer részleges vagy teljes elzáródása okozza.

A szemgolyó felett elhelyezkedő könnymirigyek folyamatosan szolgáltatják a könnyfolyadékot, amely minden egyes szemhéjpislogáskor végighúzódik a szem felszínén. A felesleges folyadék a könnycsatornákon keresztül az orrba folyik. Az elzáródás a könnyelvezető rendszer bármely pontján kialakulhat, a könnypontoktól az orrig. Ha ez megtörténik, a könny nem folyik el megfelelően, ami túlzott könnyezést okoz, és növeli a szemfertőzések és -gyulladások kockázatát.

könnycsatorna elzáródás ábra

Az elzáródott könnycsatorna gyakori az újszülötteknél. Az állapot általában kezelés nélkül javul a baba első élet évében. Felnőtteknél az elzáródott könnycsatorna oka lehet sérülés, fertőzés vagy ritkán daganat.

Az elzáródott könnycsatorna szinte mindig kezelhető. A kezelés az elzáródás okától és az érintett személy panaszaitól függ.

Az elzáródás tünetei

Az elzáródott könnycsatorna tünetei a következők:

 • Túlzott könnyezés
 • Szemvörösség
 • Visszatérő szemfertőzés vagy -gyulladás, mint például a kötőhártya-gyulladás
 • Fájdalmas duzzanat a szem belső sarkának közelében
 • A szemhéjak kérgesedése
 • Nyálka vagy gennyes váladékozás a szemhéjakból és a szem felszínéről
 • Homályos látás

Mikor kell orvoshoz fordulni? Keresse fel szemészetünket, ha több napon keresztül folyamatosan könnyezik, váladékozik a szeme, vagy rendszeresen gyulladt.

A betegség kialakulásának okai

A könnycsatornák elzáródása bármely életkorban előfordulhat, születéstől felnőttkorig. Az okok közé tartoznak:

 • Veleszületett elzáródás. Sok csecsemő születik elzáródott könnycsatornával. Előfordulhat, hogy a könnyelvezető rendszer nem fejlődött ki teljesen, vagy a könnycsatorna rendellenessége áll fenn. Gyakran egy vékony szöveti hártya marad az orrnyálkahártya felett.
 • Az életkorral összefüggő változások. Az életkor előrehaladtával a könnyek elvezetésére szolgáló könnycsatorna szűkülhet, bevezető nyílása elzáródhat, ami elzáródást okozhat.
 • Fertőzés vagy gyulladás. A szem, a könnyelvezető rendszer vagy az orr hosszan tartó fertőzése vagy gyulladása a könnycsatornák elzáródását okozhatja.
 • Sérülés vagy trauma. Az arcot ért sérülés csontsérülést vagy hegesedést okozhat a könnyelvezető rendszer közelében, ami befolyásolja a könnyek normál áramlását a csatornákon keresztül. Még a csatornába szorult apró szennyeződések a könnyutak folytonosságának megszakadása is elzáródást okozhatnak.
 • Tumor. Az orrban vagy a könnyelvezető rendszer mentén bárhol található daganat elzáródást okozhat.
 • Szemcseppek. Ritkán bizonyos gyógyszerek, például a glaukóma kezelésére használt szemcseppek hosszú távú használata hajlamosíthat krónikus gyulladás kialakulása miatt könnycsatorna elzáródásra.
 • Rákkezelések. A könnycsatorna elzáródása a kemoterápiás gyógyszerek és a rákos megbetegedések sugárkezelésének lehetséges mellékhatása.

Kockázati tényezők

Bizonyos tényezők növelik a könnycsatorna elzáródásának kockázatát:

Kor. Az idősebb felnőtteknél az életkorral összefüggő változások miatt fokozottan fennáll a könnycsatornák elzáródásának kockázata.
Krónikus szemgyulladás. Ha a szeme folyamatosan irritált, vörös és gyulladt, nagyobb a kockázata annak, hogy elzáródott könnycsatorna alakul ki.
Korábbi műtét. Korábbi szem-, szemhéj-, orr- vagy orrmelléküreg-műtétek okozhattak hegesedést a csatornarendszerben, ami később esetleg a könnycsatorna elzáródását eredményezheti.
Glaukóma. A glaukóma elleni gyógyszereket gyakran helyileg alkalmazzák a szemen. Ha Ön ezeket vagy más helyi szemgyógyszereket használt, nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul a betegség.

Szövődmények

Mivel a könny nem megfelelően folyik el, a könnycsatorna rendszerben maradó könny pangása következik be, ami elősegíti a baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, ami gyakori szemfertőzésekhez és gyulladásokhoz vezethet.

A könnyelvezető rendszer bármely része, valamint a kötőhártya és akár a szaruhártya is az elzáródott könnycsatorna miatt fertőződhet vagy begyulladhat.

Kezelés

A legtöbb gyermeknek, aki elzáródott könnycsatornával születik, 4-6 hónapos korára kezelés nélkül elmúlik. Ha mégis szükség van kezelésre, tágítással vagy átmosással kezelik az elzáródást. Ha ezek a módszerek sem működnek, felfújható ballonnal tágíthatják a könnycsatornát.

Felnőtteknél azonban általában valamilyen kezelésre van szükség. A probléma kezelésének legjobb módja az elzáródás mértékétől és okától függ. Néhány gyakori kezelési módszer a következő:

Enyhe esetekben a következő alapvető kezelési módszerek jöhetnek szóba:

 • a szemhéjak tisztítása
 • meleg borogatás
 • vényköteles krémek a duzzanat csökkentésére

Ha ezek a módszerek nem használnak, az orvos javasolhat néhány erősebb kezelési módszert.

Súlyosabb esetekben műtéti eljárás lehet szükséges.

Elzáródott vagy beszűkült csatorna esetén a tágítás, a szondázás és az átmosás lehetséges módjai a kitágításának és a járat nyitottságának biztosítására.

Hogyan előzhető meg?

Annak érdekében, hogy csökkentse a könnycsatorna elzáródásának kockázatát azonnal kezeltesse a szemgyulladást vagy fertőzést. Kövesse ezeket a tippeket, hogy eleve elkerülje a szemfertőzéseket:

 • Alaposan és gyakran mosson kezet.
 • Próbálja meg nem dörzsölni a szemét.
 • Rendszeresen cserélje le a szemceruzát és a szempillaspirált. Soha ne ossza meg ezeket a kozmetikumokat másokkal.
 • Ha kontaktlencsét visel, tartsa tisztán a gyártó és a szemész szakorvos ajánlásai szerint.