Szemallergia

Tünetek:

Vörös, duzzadt szem, viszketés, könnyezés, égő érzés

Diagnosztikai módszer:

Szemvizsgálat

Kezelés:

Szemcsepp (antihisztamin-tartalmú vagy szteroidos)

Mi a szemallergia?

A szemallergia, más néven allergiás kötőhártya-gyulladás meglehetősen gyakori. Akkor jelentkezik, amikor a szem valami olyan dologra reagál, ami irritálja azt (az úgynevezett allergénre). Ennek eredményeként a szemhéjak és a kötőhártya vörössé, duzzadtá és viszketővé válik. A szem könnyezhet és éghet. A kötőhártya-gyulladás más fajtáitól eltérően a szemallergia nem terjed emberről emberre, nem fertőző.

A szemallergiás emberek általában orrallergiával is küzdenek, mely orrfolyással és tüsszögéssel jár. Ez általában egy átmeneti állapot, amely a szezonális allergiákhoz kapcsolódik.

Allergiás reakció jelentkezhet a háziállatok szőrétől, portól, pollenektől, füsttől, parfümöktől vagy akár ételektől is. Ha nem tudja elkerülni az okot, az allergia súlyosabbá válhat. Jelentős égő és viszkető érzés, sőt fényérzékenység is jelentkezhet.

Milyen tünetei vannak a szemallergiának?

A leggyakoribb szemallergiás tünetek közé tartoznak:

  • vörös, duzzadt vagy viszkető szemek
  • a szem égése vagy könnyezése
  • fényérzékenység
  • Ha orrallergiával jár együtt, akkor orrdugulás, viszketés és tüsszögés is jelentkezhet.
szemallergia tünete

Mi okozza a szemallergiát?

Allergiáról akkor beszélünk, amikor a szervezet immunrendszere reagál egy olyan allergénre, amely normális esetben ártalmatlan. Amikor egy allergén a szemével érintkezik, a szemében lévő bizonyos sejtek (az úgynevezett hízósejtek) hisztamint és más anyagokat szabadítanak fel, hogy az allergénnel szemben felvegyék a harcot. Ez a reakció hatására szeme vörös, viszkető és vizenyős lesz.

A levegőben lévő allergének – mind a beltérben, mind a szabadban – szemallergiát okoznak. Ezek az allergének közé tartoznak:

  • a fű, a fák és a parlagfű pollenjei.
  • por
  • háziállatok korpája
  • penészgomba
  • füst

A parfümökre, kozmetikumokra vagy gyógyszerekre adott allergiás válaszok is okozhatnak allergiás tüneteket a szemen. Egyesek allergiásak lehetnek a szemcseppekben lévő tartósító vegyszerekre. Nekik lehetőség szerint tartósítószermentes cseppeket kell használniuk helyette.

Néha a szem más allergénekre is reagálhat, amelyek nem feltétlenül kerülnek közvetlen kapcsolatba a szemmel. Ezek közé tartozhatnak bizonyos élelmiszerek vagy rovarcsípések.

A szemallergia diagnózisa

A megfelelő terápia alkalmazásának érdekében a szemészorvos megvizsgálja, hogy van-e szemfertőzése vagy allergiás kötőhártya-gyulladása. Az allergiás kötőhártya-gyulladást általában könnyen diagnosztizálni tudják. Réslámpás mikroszkóppal ellenőrzik a szemallergia jeleit, például a szem felszínén lévő tágult ereket. Kikérdezik a kórtörténetéről és a családjában előfordult allergiákról.

Hogyan kezelik a szemallergiát?

A szemallergia kezelésének kulcsa a problémát okozó allergénnel való érintkezés elkerülése vagy korlátozása. De tudnia kell, hogy mit kell kerülnie. Ha szükséges, az allergológus bőr- vagy vérvizsgálatot végezhet, hogy segítsen azonosítani a konkrét allergén(ek)et.

Hogyan enyhíthetőek a szemallergia tünetei?

A tünetek kezelésére antihisztamin-tartalmú vagy szteroidos szemcsepp javasolt. Ezek segítségével a panaszok átmenetileg orvosolhatók, de ha az allergiát kiváltó ok nem szüntethető meg, akkor ha a tünetek továbbra is fennállnak. Ebben az esetben érdemes szemész szakorvoshoz fordulni, mert a vény nélküli készítményeket orvosi felügyelet nélkül csak a tájékoztatóban előírt ideig szabad alkalmazni.

Az allergének elkerülése

Kerülje a szabadban tartózkodást, ha magas a pollenszám

Ha allergiás a pollenekre, lehetőleg kerülje a szabadban tartózkodást, amikor a legmagasabb a pollenszám. A pollenek száma általában a délelőtti és kora esti órákban a legmagasabb. Kerülje továbbá a szabadban való tartózkodást, amikor a szél a polleneket fújja. Ha a szabadban tartózkodik, napszemüveg vagy szemüveg segíthet megakadályozni, hogy a pollenek a szemébe kerüljenek.

Tartsa csukva az ablakokat, és használjon légkondicionálót, légszűrőt mind az autóban, mind otthonában. Ez segít csökkenteni a polleneknek és más irritáló anyagoknak való kitettséget, amíg bent van. Ne használjon ablakventilátort, mivel az a polleneket és más allergéneket befelé vonzza. Tartsa tisztán a légkondicionáló egységeket, hogy ne keringessék az allergéneket a belső térben.

Használjon páramentesítőt a penész kialakulása ellen

Ha a penész allergiát vált ki Önnél, törekedjen arra, hogy a páratartalom szintje otthonában 30-50 százalék körül legyen. Gyakran takarítsa ki a magas páratartalmú helyiségeket, például a pincéket, fürdőszobákat és konyhákat. Fontolja meg páramentesítő használatát a különösen párás vagy nedves helyeken.

Alapos takarítás a poratkák ellen

Ha az otthoni por okozza az allergiás kötőhártya-gyulladást, próbálja meg távol tartani a poratkákat a bőrétől. Fordítson különös figyelmet hálószobájára. Használjon allergéncsökkentő huzatokat az ágyneműre és különösen a párnákra. Az ágyneműt gyakran mossa ki. Padlótisztításkor használjon nedves felmosót vagy rongyot a száraz felmosórongy vagy seprű helyett, hogy az allergéneket felfogja.

Amikor a háziállatok okozzák az allergiát

Ha a háziállatok allergiát okoznak Önnek, igyekezzen az állatokat a lehető legtöbbször a házon kívül tartani. Különösen fontos, hogy ne engedjen be háziállatot a hálószobájába, hogy allergénmentes szobában aludhasson. Fontolja meg a keményfa- vagy csempepadlót a szőnyeg helyett, amely csapdába ejti a háziállatok szőrét. Mindig mosson kezet, miután megérintette a háziállatot, és mossa ki a háziállatok közelében viselt ruházatát.

Végül pedig mindig kerülje a szem dörzsölését, ami csak még jobban irritálja a szemét.